Culinair Barbecueën

Kebabs van lamsgehakt zijn de worstjes van de wereld der moslims en hindoes, en de grote verscheidenheid aan namen die ze hebben - kofta in Libanon, kubideh in Iran, lyulya in Azerbeidzjan, seekh kebab in India, saté buntel in Indonesië - getuigt van hun wereldwijde populariteit. Door lamsgehakt om een platte metalen vleespen te vormen, krijgt u een gegrilde worst zonder dat je een worstvel hoeft te vullen. Zo smelt het vet weg en gaat het vlees sissen en roken.
Kebabs van lamsgehakt variëren van nogal eenvoudig (met gehakte ui en peterselie) tot bewerkelijk (verrijkt met gemalen spliterwten en aromatische wortelgroenten). Wij tonen u hoe ze het in India doen.Benodigdheden
700 gram lamsgehakt
3 eetlepels gehakte verse koriander
2 bosuitjes, geschild en gehakt
1 tot 2 jalapeno-pepers, van zaadjes ontdaan en gehakt
3 theelepels geschilde, gehakte verse gemberwortel
2 teentjes knoflook, uit de knijper
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel zwarte peper, of meer
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
grof zout, naar smaak
4 pitabroodjes
1 kleine rode ui of grote sjalot, in dunne plakjes, om erbij te serveren
citroenschijfjes om erbij te serveren
korianderchutney om erbij te serveren

Culinair Barbecueën

 

Culinair Barbecueën

 

Culinair Barbecueën

1) U kunt het lamsgehakt en de kruiden het beste mengen met uw vingers.
2) Gril eerst een klein stukje aan een pen om het mengsel op smaak te testen.

 

Culinair Barbecueën

 

Culinair Barbecueën

 

Tips
Kies indien mogelijk lamsgehakt dat behoorlijk vet is (15 tot 20 procent). De kebabs smaken dan sappiger en voller en veel vet smelt toch weg tijdens het bereiden.
Voor deze kebabs hebt u platte metalen vleespennen nodig. Een dunne metalen vleespen is niet geschikt. U kunt ook kleine kebabballetjes rollen, die u aan geweekte en uitgelekte lollystokjes steekt. Wikkel aan vuur blootgesteld hout in aluminiumfolie.
Het enige wat een beetje moeilijk is aan het maken van lamsgehaktkebabs is het vormen van het vlees om de pennen. Het is handig als het vlees koud is en u van tevoren uw handen een beetje vochtig hebt gemaakt met koud water.
Omdat deze kebabs zo kwetsbaar zijn, worden ze meestal op een barbecue zonder rooster bereid. Daarom moet u ze ook tussen bakstenen laten hangen. U kunt ze direct op een rooster grillen maar zorg dat het goed is gekwast en geolied.

 

Bronvermelding
Dit recept is afkomstig uit Culinair Barbecueën ISBN 9789061129370 | 17,95 euro | Karakter Uitgevers